Soorten voeding


Commerciële voeding

Bron: www.carnivoer.com

 

A. Geëxtrudeerde brok

 

Deze brokken zijn de krokante variant. Als je er druk op zet, breken ze uiteen. Het overgrote deel van de hondenvoeding bestaat uit deze variant. Als je de brok samendrukt hoor je het karakteristieke kraken. In water zet de brok tot vier maal de originele grootte uit en valt niet uit elkaar. Dit zie je in het braaksel van de hond vaak. Doordat de brokken slecht uiteen vallen zijn ze slechter bereikbaar voor de verteringsenzymen.

 

Het productie proces is een extrudatie. Op deze wijze worden de granen ontsloten en de celwand kapot gemaakt, zodat de hond de inhoud kan benutten. Het bestaat uit het samenvoegen van de noodzakelijke voedingscomponenten. Een eiwitproduct in de vorm van diermeel. Een vetbron van plantaardige- of dierlijke herkomst. De koolhydraatbron is afkomstig van granen. De vitaminen en mineralen van niet natuurlijke herkomst worden toegevoegd. De granen zijn het talrijkst aanwezig. Meer dat vijftig procent. De reden is dat zonder granen extrudatie niet kan plaatsvinden. Dit is de hoofdreden waarom het overgrote deel van de brok gevoerde honden aan overgewicht leidt. Granen bevatten zetmeel en dat zijn suikers.

 

Na deze samenvoeging van voedselcomponenten gaat het in een extruder. Dit is een grote metalen cilinder waarin zich een “worm” bevindt. Daar worden de nutriënten  onder hoge druk en een temperatuur van honderddertig graden Celsius door middel van deze “worm” richting een matrijs geperst. Deze matrijs kan allerlei vormen hebben, die het uiterlijk van het geproduceerde brokje bepalen. Zodra het brokje uit de matrijs komt, wordt het afgesneden door een circulerend mes en gaat het van een hoge druk naar de atmosferische druk. Hierdoor zet het brokje plots uit en krijgt het de uiteindelijke krokante vorm (expanderen).

 

Onder de hoge druk en temperatuur vinden vele ongunstige processen op de voedselcomponenten plaats. Enkele van deze processen zijn, denaturatie*, hydrolyse*, oxidatie*, vorming van verbindingen tussen zetmeel en eiwit en zetmeel en vet. Na het extrudatieproces worden de (duurdere) brokken weer bespoten met aminozuren, vetten , vitaminen en mineralen ter compensatie van het verlies. Als stabilisatie worden er vaak conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Ethoxyquine (E324), BHA (Butyl Hydroxyl Anisol E320) BHT Butylhydroxytolueen (E321). Geur-, kleur en smaakstoffen worden in vele gevallen toegevoegd om de opname van brok te bevorderen. Daarnaast is de brok compleet steriel geworden. Het bevat totaal geen bacteriën. Dus ook niet de positief aan de gezondheid bijdragende bacteriën.

 

De eisen op de verpakking van het brokvoer zijn beperkt. Een analyse, de houdbaarheidsdatum en de ingrediëntenlijst zijn vastgelegd als verplichte vermeldingen. Opmerkende dat de ingrediëntenlijst in volgorde van het meest aanwezige naar het minst aanwezige ingrediënt moet zijn opgemaakt.

Als in het voer 5% van iets in zit dan mag het voer daar al naar vernoemd worden. Bijvoorbeeld: in een voer zit maar 5% lam (meestal in een meelvorm) dan mag het voer lam genoemd worden, ondanks dat die andere 95% totaal geen lam bevat.

 

Alle overige tekst is aan de fabrikant overgelaten.

 

De hierboven vermelde extrudatie doet dus voedingscomponenten veranderen van structuur. Dit moet gevolgen hebben voor het verteringsproces binnen het maag-darm stelsel van de hond. Vele enzymen, actieve transporten, osmose en diffusie in verteringsprocessen verlopen daardoor minder efficiënt. De ontstane verbindingen tussen eiwit en zetmeel kunnen nadelig zijn voor de vertering. De lever wordt via de vena porta overladen met vele onnatuurlijke componenten die moeten worden omgebouwd tot natuurlijke stoffen, of tot excretie en secretie producten. De lever heeft dus extra werk. Vele stoffen worden niet opgenomen door het maagdarm stelsel, resulterende in volumineuze ontlasting bij deze vorm van voeding. Ethoxyquine, BHA en BHT zijn stoffen met bewezen carcinogene (kankerverwekkende) effecten. Humaan worden deze stoffen restrictief gebruikt. In commerciële diervoeders mogen deze stoffen nog steeds gebruikt worden. Het feit dat geur-, kleur-, en smaakstoffen worden toegevoegd om de honden aan het eten te houden is op zijn minst bedenkelijk. Deze stoffen mogen worden toegevoegd omdat katten en honden niet opgegeten worden en dus geen gevaar voor de volksgezondheid vormen.

 

 

B. Geperste brok

 

Dit is de tweede manier van brokproductie. Deze brokvorm is in de minderheid op de markt. De productie van deze soort brok is kostbaarder dan een geëxtrudeerde brok . De brok kenmerkt zich als een bikskorrel die je kan vinden in de paardenvoeding. De korrel is niet krokant en bij druk tussen je vingers valt de brok uit elkaar. In een glas met water valt de brok na een zekere tijd ook uit elkaar. Dit in tegenstelling tot de brok uit het extrudatie proces die enkel opzwelt.

 

Het productieproces is wederom het samenvoegen van alle voedingscomponenten. Het verschil met extrudatie is dat de massa verhit wordt tot rond de tweeënzeventig graden Celsius. Van overheidswege is dit verplicht. Pasteurisatie genaamd. Voedsel moet immers steriel zijn. Het overige proces is gelijkaardig aan het extrudatieproces. Vele bacteriën worden op deze wijze gedood. Wat ten koste gaat van de maag-darm fauna. De veranderingen van de voedselcomponenten zijn minder dan bij het extrudatieproces. Toch vindt verandering plaats die de opname en metabolisatie van voeding beperkt. Ook in deze voeding zitten veel granen. Een overgewicht bij de hond is dus te verwachten. De productie van deze brok leidt tot chemische veranderingen in de nutriënten en de ontlasting blijft volumineus.

Wel minder als bij de vertering van een geëxtrudeerde brok.

 

Antioxydanten worden in deze voeding veel gebruikt in de vorm van vitamine E of C en selenium. Geur-, kleur- en smaakstoffen worden niet gebruikt. De reden is dat deze voeding veel van de originele geur en smaak heeft behouden, door de lagere temperatuur die in het productieproces gebruikt wordt.

Brokken zonder granen

Tegenwoordig komen er steeds meer brokken op de markt die graan vrij zijn. De kennis bij eigenaren van de schadelijke invloeden van granen op het darmstelsel wordt steeds groter en er zijn steeds meer eigenaren die voor een gluten vrije voeding kiezen.

Wat men niet weet is dat een brokvoeding een ingrediënt moet bevatten wat uit zetmeel en/of koolhydraat bestaat. Het produceren van een brok berust op de maillard reactie www.carnivoer.com/carnimedica/maillard-reactie en zonder enige vorm van zetmeel en/of koolhydraat kan men geen brok "bakken". Granen worden dan vervangen door aardappel, zoete aardappel (bataat), aardpeer (topinamboer, knolzonnebloem, Jeruzalemartisjok). Men vermeld dan vaak op de verpakkingzonder granen en in de ingrediëntelijst wordt met groenten vernoemd. 
Een brok zonder granen is dus niet zo gezond als de producenten doen voorkomen!


C. 
Diner

 

Diners zijn opgebouwd uit droge graanvlokken en brokken die worden aangelengd met warm water. De gebruikte proteïne bronnen zijn vaak gluten of proteïne gels. Deze lijken sterk op stukjes vlees.

 

Ook deze voeding wordt geëxtrudeerd. Uiteraard is er weer veel verlies aan biologische beschikbaarheid van de voeding en is een overmaat aan granen aanwezig. Wederom een volumineuze ontlasting, omdat er veel onverteerbare componenten in zitten.

 

 DBlikvoeding

 

Deze voeding bestaat uit een mengsel van ingrediënten zoals vlees, vetten, zetmeel, vitaminen en mineralen, vaak geur-, kleur- en smaakstoffen en een overmaat aan vocht, wordt gesteriliseerd, gepasteuriseerd of onder druk verpakt. Dit is afhankelijk van de pH van de voeding. Groente, fruit en vis wordt over het algemeen onder hoge druk verhit en verpakt. Wederom gaat veel voedingswaarde verloren. De voeding is steriel zoals ook voor de diners en brokvoeding. Het steriel zijn van voeding is een eis die de overheid aan commerciële voeding stelt. Verhitting doet echter weer afbreuk aan de biologische beschikbaarheid van de voedingsstoffen.

 

Bovenstaande voeding is een door de mens gemaakte voeding. Bereid met natuurlijke en onnatuurlijke ingrediënten. Toevoegingen als geur-, kleur- en smaakstoffen. Antioxydanten en conserveringsmiddelen. Verhit dus steriel en droog, maximaal 3 % vocht. Zo kan het jarenlang bewaard worden. Vers ????

 

Evolutionair is het maag-darmstelsel van een carnivoor hier niet op aangepast. De zestig jaar dat brok aan de hond en kat gegeven wordt heeft nog niet tot een evolutie geleid naar een adaptatie aan brok. Bovendien heeft de hond en kat geen keus.; commerciële voeding wordt door ons gegeven. Zonder keus geen evolutie.

 

Dat de hond en kat niet dood gaan, is door het enorm zelfregulerend mechanisme van hun lichaam. Daarbij komt dat de hond en kat gemiddeld niet ouder worden dan vijftien jaar. Eigenlijk tekort om ernstige voedingsgerelateerde aandoeningen te krijgen. Alhoewel kanker doodsoorzaak nummer één is bij honden. Tandsteen, diabetes, alvleesklieraandoeningen, zwaarlijvigheid, anaalklierproblemen, oorontstekingen, vruchtbaarheidsproblemen, huidproblemen en darmproblemen toch op zijn minst ons aan het denken moet zetten. Rauw gevoerde honden hebben deze problemen vrijwel niet.

 

Alhoewel de perfecte voeding niet bestaat, is rauwe voeding voor de kat en hond genetisch het meest optimale.

e. B.A.R.F


B.A.R.F. staat voor 
Biologically Appropriate Raw Food of Bones and Raw Food.

Dit is de meest natuurgetrouwe manier van voeden en is gebaseerd op het oorspronkelijke dieet van de wolf. Het komt neer op het geven van rauwe botten, rauwe groenten, rauw vlees en andere rauwe ingrediënten zoals, eieren, zuivel en noten. Fruit wordt ook veelal gegeven aan de hond.

Barf dieet wordt gegeven naar aanleiding van bepaalde percentages van de verschillende ingrediënten. Het is de bedoeling dat een dier over een aantal dagen  voldoende van de verschillende ingrediënten binnen krijgt. Afwisseling  is belangrijk voor de hond en kat. Met afwisseling bedoelen we verschillende soorten prooidieren bijvoorbeeld, parelhoen, haas, ree, hert, kip, eend, rund, paard, haas, geit en lam.  Zo voorkomt u tekorten in de voeding. Afwisseling is bedoeld om een uitgebalanceerd voedingspatroon aan de hond en kat voor te schotelen.

Een aantal voorbeelden van voordelen van BARF:

- Uw hond/kat is niet allergisch voor barf voeding (indien juist samengesteld).
- Uw hond/kat leeft langer en blijft langer gezond.
- Of uw hond/kat nu 3 maanden is of 10 jaar, hij eet altijd hetzelfde gevarieerde barf 
   dieet.
- Uw hondkat krijgt gezonde verse voeding boordevol voedingsstoffen.
- Uw hond/kat krijgt een sterke maag.
- Uw hond/kat krijgt een sterk en gezond gebit van het kauwen op eetbare!!! botten.
- Uw hond/kat heeft minder ontlasting.
- Uw hond/kat drinkt minder.
- Zo zijn er nog een tal van voordelen te noemen

Verdiepen in BARF als U wilt starten is zeker aan te raden. 
Als wij in onze dierenartsenpraktijk worden geconfronteerd met gezondheidsproblemen van BARF gevoerde dieren dan is dat te wijten aan het niet goed samenstellen van de maaltijden en/of gebruik van goedkope en vaak van inferieure kwaliteit ingrediënten.

 

 F. KVV

Deze afkorting wordt het meest gebruikt voor Kant en klaar Vers Vlees. Hiermee wordt bedoeld  gemalen rauwe voeding. Net zo makkelijk te geven als brok-, blik- of andere commerciële voeding.

Er zit nogal wat verschil tussen de merken van KVV. Wat mensen het eerste opvalt is het prijsverschil. Laat u niet alleen leiden door de prijs, maar verdiep u in het merk KVV wat u uw hond en/of kat gaat geven.
Er zijn merken die calciumsupplementen toevoegen als calciumbron en merken die juist rauwe botten gebruiken als calciumbron. Ook moet er een juiste verhouding zijn tussen spiervlees en botten (of het calciumsupplement). Dit heeft te maken met het calcium fosfor verhouding die  2 :1 ½ moet zijn (zie spijsvertering). Helaas is dit niet bij alle KVV in orde.

Ook andere verhoudingen zoals spiervlees, orgaanvlees, granen en groenten verschilt bij de verschillende merken. Vaak wordt er minder spiervlees in gedaan en meer orgaanvlees (pens) en/of groente en granen. Spiervlees is duur en men kan een KVV goedkoper maken door meer goedkopere grondstoffen erin te verwerken. U begrijpt dat dit de verhouding van de nutriënten in gevaar kan brengen. Daarnaast zijn supplementen biologisch minder beschikbaar, dan de in de natuur voorkomende gelijke stoffen. 

Een KVV die werkt met de juiste percentages, een hoge kwaliteit grondstoffen (dat is dus geen afval, maar vlees wat ook voor menselijke consumptie gebruikt wordt*  hoeft absoluut niet gecompenseerd te worden door het toevoegen van supplementen!  Alle vitamines, mineralen en spoorelementen zijn dan aanwezig in de natuurlijke samenstelling en daardoor in een optimale vorm voor opname door het lichaam.

*verschil menselijke consumptie gebruikt en voor menselijke consumptie geschikt
Op bijna iedere KVV staat dat er vlees in wordt verwerkt dat voor menselijke consumptie is geschikt. Dat klopt, vlees wat bestaat uit flinters vlees, vet, zenen, vliezen is nog geschikt voor menselijk consumptie.  Geen slager, supermarkt, horecabedrijf zal dit zijn klanten voorschotelen. Het wordt dus als “afval” gezien en daar is de prijs ook naar.

Vlees wat voor menselijke consumptie gebruikt wordt, wordt ook verkocht aan slagers, supermarkten enz. de kwaliteit ligt vele malen hoger, mooi rood spiervlees, de vraag is hoger, maar daardoor de prijs ook. 


Iedereen mag rauw voer maken. De wetgeving stelt geen kwalificaties betreffende het kennisniveau van de producenten over voeding. Daar schuilt een reëel gevaar, betreffende de kwaliteit van het rauwe voer. 

De kwaliteit van het rauwe voer wordt ook bepaald door de prijs die de eigenaar van de hond wil betalen. Zeker in de huidige tijd. Ook hier geldt goedkoop is duurkoop. De rauw voer producent wil winst draaien dus zal de inkoop minder moeten kosten en het productieproces goedkoop moeten zijn om nog een rendement te halen. Als de eigenaar van de hond dan langdurig goedkoop vlees voert, is hij/zij alsnog duur uit met mogelijke gezondheidsproblemen van de hond opgelopen door de goedkope voeding. Wat is dan duur.
Er valt natuurlijk veel meer opmerkingen te maken. Is duur dan altijd beter? Dat hoeft namelijk niet zo te zijn. Duur kan betekenen investering in kennis, controles, betere kwaliteit ingrediënten enz. maar kan ook beteken een grotere winstmarges voor de producent zijn bankrekening.